Gratis bezorgen boven € 300,-
Gratis bezorgen boven € 300,- op bomen, planten en struiken.

Sommige producten hebben een afwijkend bezorgtarief. U vind deze bij het desbetreffende product.

Voor beton producten geldt een afwijkend tarief van € 49,95.
Bezorging en Service in heel Nederland
Binnen 5 werkdagen in huis
Aankoop garantie

Zand

Zand Wanneer u uw tuin wilt gaan bestraten is zand een hele goede bouwstof om gebruik van te maken. Er zijn namelijk veel functies die zand kan hebben, zo zorgt het bijvoorbeeld voor een stabielere bestrating. Bij Online Groen vind een assortiment dat bestaat uit verschillende soorten zand met verscheidene functies.  

Meer informatie >

2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Zand 

Wanneer u een mooie bestrating wilt realiseren in uw tuin kunt u gebruik maken van een bouwstof zoals zand. Zo kunt u onder andere gebruik maken van ophoogzand, dit staat ook wel bekend als vulzand of stopzand. Wat betreft de vorm of de korrelgrootte van ophoogzand worden er weinig eisen aan gesteld. De naam van ophoogzand zegt het al, het is zand wat u kunt gebruiken voor ophogen. Maar waarom is dit zand nou zo geschikt om mee op te hogen? Het is zo geschikt doordat het over het algemeen een fijne korrelstructuur heeft waardoor het veel meer stabiliteit geeft dan bijvoorbeeld straatzand. Het enige nadeel van de korrelstructuur is dat het niet zo goed waterdoorlatend is, maar dit is natuurlijk goed te verhelpen met een afloop. Wanneer u ophoogzand gebruik voor bijv. het opvullen van kuilen of aanvullen van een oppervlakte maakt het niet uit dat het zand niet zozeer waterdoorlatend is, dan is ophoogzand ook nog eens een voordelige keuze.

 

Wat is nou de beste manier op ophoogzand aan te brengen? U plaatst het zand op de plek waar u het wilt hebben, dan kunt u het gaan verdelen. Wanneer u het zand heeft gelegd kunt u het wat aanstampen en daarna een paar dagen laten liggen, op deze manier verzakt het zand en komt het steviger opeen. Om het goed af te werken kunt u het zandbed nog aan trillen om het zand verder te dichten. Uiteindelijk heeft u dan een ophoging die stevig genoeg is om nog weer op te straten.

Een anders soort zand dat u kunt gebruiken bij het bestraten is brekerzand, dit word ook wel inveegzand genoemd. Dit type zand heeft meestal en bruin/gele kleur en word gebruikt om in de voegen te vegen wanneer er een nieuwe bestrating ligt, vooral bij bestrating zoals klinkers of natuursteen met een wat bredere voeg. Verder kan bekerzand ook worden gebruikt als onderlaag voor bijvoorbeeld gebakken klinkers. Maar waarom is brekerzand nou zo geschikt als inveegzand? Brekerzand heeft een grove structuur en verder bevat het zand hoekige steentjes. De vorm van de kleine steentjes die het zand bevat zorgt voor goede stabiliteit. Daarnaast zorgt de grove structuur van brekerzand er ook voor dat het erg waterdoorlatend is en is de kans op de groei van onkruid aanzienlijk verminderd.

Wanneer u brekerzand gebruikt voor het invegen van de voegen, moet u eerst uw bestrating al leggen. Het vullen van de voegen hoort namelijk meteen na het straten te gebeuren. Bij het invoegen kunt u het beste een bezem gebruiken. Zo strooit u eerst het zand op uw bestrating en gebruikt u een bezem om het zand de voegen in te vegen en uiteindelijk kunt u de bestrating af trillen.

Wanneer u deze handelingen heeft uitgevoerd kunt u daarna met enige regelmaat het overtallige zand nog eens de voegen invegen, dit zorgt namelijk voor een nog stabielere bestrating. Laat brekerzand echter niet liggen nadat het nat is geworden, wanneer het dan nog op de bestrating ligt kan het namelijk vlekken achter laten op de stenen of klinkers doordat het kleine vuildelen kan bevatten zoals leem.

Een ander soort zand is straatzand, dit voor zoals de naam als zegt, gebruikt voor straatwerk. Het word meestal als zandbed meteen onder de bestrating gelegd. Straatzand is erg zuiver gezeefd, hierdoor bevat het minder vervuiling en zal het geen vlekken geven op uw bestrating wanneer het nat is. Verder heeft straatzand een wat grovere structuur dan bijvoorbeeld ophoogzand, hierdoor is het dan ook beter waterdoorlatend dan ophoogzand. Verder kan straatzand goed stabiliseren doordat het voldoende fijne korrels bevat. Het is echter wel minder stabiliserend dan ophoogzand omdat dit een fijnere structuur heeft.