Gratis bezorgen boven € 300,-
Gratis bezorgen boven € 300,- op bomen, planten en struiken.

Sommige producten hebben een afwijkend bezorgtarief. U vind deze bij het desbetreffende product.

Voor beton producten geldt een afwijkend tarief van € 49,95.
Bezorging en Service in heel Nederland
Binnen 5 werkdagen in huis
Aankoop garantie

Tuintips Augustus

Augustus is de maand waarin je nog lekker op je terras al het moois in je tuin kunt bewonderen. In deze zomermaand zal het zonnetje nog geregeld doorkomen. Staan er groenten en kruiden in je tuin dan is dit de tijd om daar van te genieten. En blauw is de kleur die deze maand goed naar voren komt in je tuin.

Planten

Verzamel de zaden van planten, droog ze en bewaar ze in papieren zakjes op een droge plaats. Zaai zaaigoed uit en poot tot september bollen die bloeien in het najaar. De bloemenweide die in juni voor de eerste keer is gemaaid, moet in augustus nogmaals worden gemaaid. Het maaisel moet direct worden afgevoerd. Hemelsleutel gaat in augustus bloeien.

Deze vlinder lokkende plant kan ook prima in een pot op het balkon. Snoei de lange takken van de blauwe regen tot op vier knopen terug. Snoei wanneer de klimhortensia is uitgebloeid deze terug tegen de muur. Knip druivenbladeren die voor trossen hangen weg, zodat de druiven door zonlicht kunnen rijpen. Plant herfstasters en chrysanten. De meeste vaste planten moeten ééns in de 4-5 jaar opgerooid worden om een lang en gezond leven te kunnen leiden.

Half augustus tot en met oktober is het meest geschikte seizoen om vaste planten te hergroeperen, te verjongen of een andere plaats te geven. Om de plant te verjongen moet je deze los spitten. Daarna kun je hem delen door de plant met een spade in stukken te verdelen of met de handen te scheuren. Je kan ook een goed mes gebruiken. Selecteer alleen die delen van de plant die goede scheuten vertonen.

De plant zal zolang de grond in de nazomer nog enige warmte heeft, nieuwe wortels aanmaken. In augustus kun je beginnen met stekken te nemen van kuipplanten als Fuchsia's en Geraniums. Ook is het de tijd om viooltjes, vergeet-mij-nietjes en andere tweejarige planten te zaaien. Uitgebloeide zaden van bijvoorbeeld riddersporen en papavers kun je in de tuin verspreiden. Paaslelies en narcissen kun je nu gaan planten.

Bomen, heesters en hagen

Appels en peren zijn rijp als het steeltje bij een licht draaiende beweging aan de vrucht loslaat van de boom. De vruchten mogen niet beschadigen, want dan rotten ze snel en zijn ze dus niet te bewaren. Snoei na de oogst de kersen- en perzikenboom en de bessenstruik. Snoei de topscheuten en zijtakken van de heg om een strak aanzicht te houden. Snoei zijtakken van de conifeer terug tot de gewenste vorm en top de conifeer op de gewenste hoogte af.

Buxus mag deze maand voor het laatst gesnoeid worden. Buxus kan vanaf nu ook gestekt worden, gebruik hiervoor stekpoeder. Snoei de bomen door de kronen weer netjes in model te zagen. Haal uitstekende takken of takken die het zicht beletten weg. Plant nieuwe hagen: augustus is een goede maand om groenblijvende heesters en hagen te planten. Snoei aan het einde van de maand de beukenhaag voor de tweede maal. Strooi bij groenblijvende heesters en coniferen bitterzout, zodat ze een mooie kleur houden in de winter.

Snoeien
De meeste hagen groeien in augustus niet meer. Wil je ze voor de winter nog snoeien dan kan dat tot eind augustus. Doe dit op een bewolkte dag want bij een felle zon heb je kans op verbranding. Ook buxussen, taxussen en anderen heesters moet je nu snoeien. Wanneer de klimhortensia is uitgebloeid dan kun je deze ook terugsnoeien. Rozen die uitgebloeid zijn mag je weghalen en eventueel bemesten. Lavendel mag je ook snoeien. De afgeknipte takken die nog bloeien kun je drogen.

Fruitbomen

Nu is de tijd om appels, peren en pruimen te oogsten. Verwijder de overtollige vruchten die in groei zijn achter gebleven. Zo zorg je ervoor dat de andere vruchten groter worden. Het is nu ook de tijd om bessen, bramen en frambozen te oogsten. Deze struiken mag je vervolgens terugsnoeien. Het is ook slim om in augustus de fruitbomen extra vitaminen te geven.

Op die manier voorkom je ziekten en schimmels in de bomen. Nu is de tijd om appels, peren en pruimen te oogsten. Verwijder de overtollige vruchten die in groei zijn achter gebleven. Zo zorg je ervoor dat de andere vruchten groter worden. Het is nu ook de tijd om bessen, bramen en frambozen te oogsten. Deze struiken mag je vervolgens terugsnoeien. Het is ook slim om in augustus de fruitbomen extra vitaminen te geven. Op die manier voorkom je ziekten en schimmels in de bomen.