Gratis bezorgen boven € 200,-
Bezorging en Service in heel Nederland
Binnen 5 werkdagen in huis
2 jaar garantie

Tuintips December

Zijn er nog tuinklusjes die je het beste in de maand december in orde kunt brengen? Wat valt er nog te snoeien, schoon te maken en klaar te maken voor de winter? Hier alles op een rijtje.

Planten

Snoei voor half januari de druif. Doe dit op een zonnige dag, als het niet vriest. In december kun je overal kleine cyclamen kopen voor in de pot. De planten kunnen zowel binnen als buiten op terras en balkon. Zet ze wel binnen als het vriest. Zet bakken met winterviolen op het terras. Vul hanging baskets met bloeiende bollen. Lucht de kuipplanten die op een vorstvrije plek worden bewaard. Geef de kuipplanten ook wat water. Haal bij zware sneeuwval de sneeuw van de wintergroene planten. Takken kunnen anders door het gewicht breken. Bescherm planten tegen vorst door ze af te dekken met vliesdoek - te koop bij Praxis Megastores met Tuincentrum – een rietmat voor een ‘muurtje om een plant’, noppenfolie of gewoon een kartonnen doos.

Bomen, heesters en haagplanten.

Zet een kerstboom met wortelkluit eerst een paar dagen in een emmer water voordat je de boom binnen zet; de boom zal zijn naalden dan langer vasthouden en blijft frisser. Laat de kerstboom afharden. Dit houdt in dat je de boom, alvorens hem in de woonkamer te plaatsen, eerst een dag in bijvoorbeeld de schuur laat wennen aan de warmere temperatuur. Geef de boom voldoende water en laat de top er bij voorkeur inzitten. Snoei de esdoorn, berk en notenboom. Bind de leibomen, zoals de blauwe regen, aan. Snoei de fruitbomen met pitvruchten en de bessenstruiken. Geef de fruitbomen kalk. Meng de kalk door de grond. Houd je aan de dosering op de verpakking. Haal bij zware sneeuwval de sneeuw van de wintergroene bomen, heesters en hagen. Takken kunnen anders door het gewicht breken.

Nog even planten
Wil je nog voorjaarsbloeiende bloembollen planten dan is de maand december je laatste kans. Controleer de geplante knollen van zomerbloeiers regelmatig op schimmels. Kruisbessen kun je het best tussen oktober en december planten. De kans op uitdrogen in de zomermaanden is veel kleiner dan wanneer je ze in de lente plant. Geef pas aangeplante planten geregeld water. Bescherm ze tegen wind en vorst door er een windscherm omheen te zetten. Deze planten zijn nog niet ingeworteld waardoor ze bij hevige vorst geen water opnemen en droogvriezen.

Snoeien
Het voorjaar is voor veel planten, bomen en struiken de beste tijd voor snoeiklussen. Maar voor sommige daarvan is december de beste maand om te snoeien. Zo moet je druiven, kiwi’s, peren en bramen in december terugsnoeien. Dit geldt ook voor struiken die in de zomer bloeien. Snoei de meidoorn, besdragende heesters en klimmers in vorm. Oudere appelbomen moet je snoeien zodra het blad is gevallen. Dit kan vanaf december zijn. Snoei de boom niet als het vriest. Rozenbladeren die nog niet zijn afgevallen moet je nu verwijderen zodat ziektes geen kans krijgen.