Gratis bezorgen boven € 300,-
Gratis bezorgen boven € 300,- op bomen, planten en struiken.

Sommige producten hebben een afwijkend bezorgtarief. U vind deze bij het desbetreffende product.

Voor beton producten geldt een afwijkend tarief van € 49,95.
Bezorging en Service in heel Nederland
Binnen 5 werkdagen in huis
Aankoop garantie

Tuintips Januari

De dagen zijn kort en koud en in de tuin is weinig te beleven. Maar er is altijd wel wat te doen. Hier lees je meer over de tuinklusjes die je in de maand januari kunt doen.

Bomen, heesters en hagen

Snoei de esdoorn, berk en notenboom door de kroon uit te dunnen. Zaag takken niet in één keer af, maar maak hanteerbare stukken. Zaag de tak bij de stam eerst van onderen in, alvorens de tak door te zagen. Behandel de wond na met een wondafdekmiddel. Snoei de bessenstruiken en de knotwilgen. Het is nu ook de tijd om de appel- en perenboom te snoeien. Strooi kalk of gemalen eierschalen bij de druif en fruitbomen als pruimen, kersen en perziken. Kalk is nodig voor een goede ontwikkeling van de vruchten.

Appel- en perenboom

Het is nu de tijd om deze te snoeien. Haal eerst de zogenaamde ‘waterloten’ weg. Dat zijn lange scheuten die vorig jaar uit de stam of uit de bovenkant van de dikke takken gegroeid kunnen zijn. Deze dragen geen vrucht. Snoei de kroon ‘open’. Er moet licht en lucht in de kroon kunnen doordringen. Uit de stam groeien de sterke gesteltakken. Daaraan zitten de draagtakken vol vruchthout. Meestal zijn dat horizontale takken. Afgedragen (oud) vruchthout hangt vaak naar beneden. Knip deze weg tot op een eenjarige nieuwe scheut die als vervanger dienst gaat doen. Snoei nooit te veel tegelijk weg! Eenjarige scheuten kun je wat inkorten.

Planten

De volgende klusjes kun je doen m.b.t. de planten in de tuin:

  • De zware sneeuwlaag kan ervoor zorgen dat de takken van je coniferen breken, dus hou ze sneeuwvrij.
  • Geef hortensia’s een extra laagje turf.
  • Verjong bodembedekkers om hoogtegroei te beperken. Knip deze planten met een heggenschaar weer in model.
  • Beplant potten met de eerste voorjaarsbollen, zoals sneeuwklokjes, blauwe druifjes en narcissen. Zo breng je, in de wintermaanden, wat kleur in de tuin en op het terras.
  • Verwijder voorzichtig de bladeren rondom vroegbloeiende planten.
  • Wil je in deze koude maand toch al iets met je groene vingers doen, stek dan geraniums. Knip takjes van 5 cm, zet ze in aparte potjes verse potgrond en geef genoeg water.
  • Controleer overwinterende bollen, knollen en planten op ziekten. Verwijder aangetaste delen.
  • Tot half januari kun je de druif snoeien. Doe dit op een zonnige dag, als het niet vriest. Knip zijtakken af tot boven het derde oog.