Gratis bezorgen boven € 300,-
Bezorging en Service in heel Nederland
Binnen 5 werkdagen in huis
Aankoop garantie

Tuintips Februari

In februari komt de tuin weer een beetje tot leven en de dagen beginnen merkbaar te lengen. De eerste tuinplanten, zoals krokussen en sneeuwklokjes steken hun kopje weer op. Als het niet vriest, kun je deze maand met de eerste snoeiwerkzaamheden beginnen.

Onderhoud planten.

Verwijder de dorre delen van de vaste planten. Breng mest aan in de borders. Verpot de kuipplanten, snoei ze en voorzie ze van nieuwe aarde. Stop bij de verse potgrond een voedingstablet, zodat de plant het gehele jaar van voedingsstoffen wordt voorzien. Een pot met brede voet voorkomt omwaaien. Scheur de grond open. Hierdoor wordt onkruid afgeremd en wordt de grond belucht.

Planten

Snoei de rozenstruiken door dood en ziek hout weg te halen. Haal ook gekruiste en naar binnen groeiende takken weg. Laat een paar sterke basisscheuten staan van 15 tot 25 cm hoog (3 tot 5 knoppen). Breng na de snoei een laag rozenmest rondom de basis van de rozenstruiken aan. Rozenstruiken snoeien kan ooknog in maart. Wil je straks een begroeide boog in de tuin, plaats deze dan nu en plant aan de voeten van de boog bijvoorbeeld rozen of clematis. Verwijder al het blad dat er als bescherming lag uit de borders en de tuin. Kuipplanten mogen zo langzamerhand weer wat warmer staan en wat meer water krijgen. Geef de kuipplanten alleen water op dagen dat er geen vorst is voorspeld. Geef matig water in de voormiddag zodat de planten nog kunnen opdrogen tegen de avond. Als het niet vriest en er ook geen vorst in de grond zit, dan is februari een prima periode om struiken te planten. Maak een ruim plantgat op de plek waar je de plant wilt hebben. Meng veel organisch materiaal door de grond in het gat en plant de struik zo diep als de verkleuring op de stam.

Bomen, heesters en hagen

Plant bomen, heesters en groenblijvende of bladverliezende hagen. Snoei, om een dichte haag te krijgen, de sterk groeiende hagen, zoals liguster, haagbeuk en sneeuwbes sterk terug. Als de haag al de gewenste omvang heeft, is het voldoende om slechts de uitstekende scheuten te snoeien. Knip de uitgebloeide winterbloeiende heide terug en geef zomerbloeiende heide een snoeibeurt. Geef buxus, taxus en hulst mest en water. Snoei de fruitbomen met pitvruchten en de bessenstruiken. Door sterke zon overdag en lage nachttemperaturen kunnen in de stam en de dikkere takken van fruitbomen vorstspleten ontstaan. Verse vorstspleten kun je het beste met binddraad stevig omwikkelen. Zet eventueel de bast langs de scheuren met kleine spijkertjes vast en dek de spleet luchtdicht met boomwas af.

Snoeien en zaaien
Verschillende planten, bomen en heesters kunnen nu gesnoeid worden, zoals winterjasmijn, klimop, clematis die in de zomer of later bloeit, winterbloeiende struikheide mag na de bloei worden bijgeknipt. Doe dit alleen als het langere tijd niet vriest. Als je het leuk vindt om je eigen geraniums te kweken, dan kun je die nu in bakken zaaien. Zaai ze in zaaibakjes onder een doorzichtige deksel of in potten die je met doorzichtige plastic zakken afdekt. Zet ze lekker warm op de vensterbank of op een andere warme, lichte plek. Hou de zaaigrond vochtig. Na opkomst moet je ze een keer verspenen (in aparte potjes overplanten). Half mei kunnen ze naar buiten.