Gratis bezorgen boven € 300,-
Gratis bezorgen boven € 300,- op bomen, planten en struiken.

Sommige producten hebben een afwijkend bezorgtarief. U vind deze bij het desbetreffende product.

Voor beton producten geldt een afwijkend tarief van € 49,95.
Bezorging en Service in heel Nederland
Binnen 5 werkdagen in huis
Aankoop garantie

Tuintips Juni

Juni is de eerste echte zomermaand. Tuinen terrassen en balkons krijgen steeds meer kleur dus in deze maand is het daarom vooral genieten van alle geurende en bloeiende planten en bloemen.

Planten
Ondersteun nieuwe takken van klimplanten door deze aan te binden. Zo kun je voorkomen dat takken, bij harde wind en regenachtig weer, knakken. Haal uitgebloeide bloemen uit de planten. Pompoenen en kalebassen zaaien kan deze maand nog. Leg de zaden eerst in wat water; ze zullen dan sneller ontkiemen. Houd er rekening mee dat de planten erg veel ruimte in zullen nemen.

Poot eens een geitenbaard (Arancus); dit is een sterke plant die goed tegen schaduw kan. Plant voor een verse salade wat soorten sla die snel groeien. Krent de druif door de helft van alle trossen af te knippen. Haal vervolgens bij de overgebleven trossen de kleinste druiven weg.

Zaai zaaigoed uit en plant nieuwe planten; dit is een goed tijdstip om tweejarige planten als vergeet-mij-nietjes en duizendschoon te zaaien. Snoei uitgebloeide geraniums terug. Grote kans dat ze later in de zomer nog eens gaan bloeien. Geef planten bij droogte goed water.

Plant eenjarige zomerbloemen op de kale plekken in de vaste plantenborder. Plant bodembedekkende planten om de groei van onkruid te verminderen. Planten als Vinca minor en Pachysandra kunnen een dichte deken vormen.

Als je een bloemenweide hebt ingezaaid, maai deze dan in juni voor de eerste keer. Laat het maaisel één of twee weken liggen. Verwijder uitgebloeide bloemen van rododendrons met een zijwaarts draaiende beweging om nieuwe knopvorming te stimuleren.

Fruit
Kiwi’s kun je in deze tijd planten. Plant een mannelijke plant bij maximaal zes vrouwelijke planten. De mannelijke plant moet je na de bloei terugsnoeien. Zo rond eind juni kun je de toppen van de kiwi toppen zodat zijtakken zich kunnen ontwikkelen.

Vruchten als perziken, nectarines, pruimen en druiven mag je nu snoeien. Verwijder bij aardbeien de uitlopers en geef ze wekelijks een meststof. Aardbeien kun je nu oogsten. Pluk ze met het kroontje want dan blijven ze langer goed en het voorkomt schimmel op de planten.

Bomen, heesters en hagen
Snoei de topscheuten en zijtakken van de heg om een strak aanzicht te houden. Haal bij heesters die voor 1 juli bloeien direct na de bloei de bloeischeuten uit de heester en snoei ze na 21 juni. Snoei buxus en andere haagsoorten, waaronder de beukenhaag.

Snoei bij voorkeur bij bewolkt weer. Snoei de kersen- en perzikenboom na de oogst. Breng bescherming rondom het kleinfruit aan om vogelvraat tegen te gaan.

Dit kun je doen door middel van een net. Haal, om gaaf fruit te krijgen, dicht op elkaar groeiende vruchten uit elkaar. Buxussen, groenblijvende hagen, uitgebloeide struiken mag je nu allemaal snoeien. Snoei nooit in de volle zon maar liever op een wat bewolkte dag.

Haag knippen
Regelmatig knippen, zo’n twee à drie maal per jaar, bevordert de dichtheid van de haag. Knip je de bovenkant van de haag smaller dan de onderkant, dan vangt de haag ook aan de onderkant zonlicht. Zo wordt de onderkant van de haag niet kaal.

Begin altijd onderaan de haag met knippen. Het is handig eerst een touwtje te spannen als hulp om recht te knippen. Buxushagen kun je het beste met een manuele heggenschaar snoeien en niet met een elektrische schaar.

Spuit de haagplanten eerst nat zodat de heggenschaar soepeler door de takken glijdt. Dit voorkomt ook weer verbranding van de gesnoeide toppen.