Berberis

26 mrt. 2019

Berberis kopen voor langs de tuin als haag vorm.. Berberis ook wel zuurbes genoemd met steek prikkels. 

De Berberis bestaat uit wel zo’n 450 soorten. De bekendste van de Berberis is toch wel de zuurbes. Elk soort heeft zijn eigen kleur bloemen en bessen. Dit kan van geel tot rood en van oranje tot paars zijn. Ook de bladeren verschillen per soort van kleur.

Er zijn Berberis die wintergroen zijn maar er zijn ook soorten die bladverliezend zijn. De inheemse soorten zijn vaak bladverliezend. De gewone Berberis is ook een inheems soort. Deze heeft eivormige blaadjes en daardoor uitermate geschikt voor een haag. Door zijn eivormige blaadjes lijkt deze Berberis op de buxus. Dit soort met de eivormige blaadjes is het meest geschikt voor en haag. Hij staat graag in de zon, in de schaduw kan hij kaal worden. Het liefst groeien ze in de zandbodem. De wortels van de Berberis zijn heel fijn, hij is hierom niet minder sterk. Door deze fijne wortels kan de Berberis namelijk heel makkelijk zijn voedingstoffen opnemen uit de bodem. De Berberis heeft het liefst geen andere planten dicht in de buurt.

De berberis als haag heeft één nadeel, of voordeel hij heeft namelijk hele scherpe doorns. Ze zitten verstopt onder de bladeren en bloemen. Het nadeel dat je je er lelijk aan kan prikken, voordeel dat deze haag ongewenste bezoekers uit de buurt houd. De berberis is dan misschien zo op het eerste oog niet heel uitnodigend, maar ze kunnen zeker een mooie toevoeging geven aan uw tuin.

Niet elk soort van de Berberis kan goed tegen zon. Ze kunnen dan verkleuren naar een best wel heftige rode kleur. Dit is smaak gebonden of je dit mooi vind.

In het voorjaar bloeit de Berberis met prachtige bloemen. De bessen aan de struiken worden eigenlijk door niemand gegeten. Ook niet door dieren.!

Het snoeien van de Berberis kan zover als je zelf wilt. De takken groeien namelijk weer zeer snel aan. Hierdoor kun je ook een mooie haag van maken en behouden. Het beste kun je in Juni snoeien. Voor een strakke haag is het aan te raden om in September nog een keer te snoeien.