Gratis bezorgen boven € 300,-
Gratis bezorgen boven € 300,- op bomen, planten en struiken.

Sommige producten hebben een afwijkend bezorgtarief. U vind deze bij het desbetreffende product.

Voor beton producten geldt een afwijkend tarief van € 49,95.
Bezorging en Service in heel Nederland
Binnen 5 werkdagen in huis
Aankoop garantie

Haag volle zon

26 jan. 2022

Haag volle zon. Heb jij een tuin op het zuiden? Dan kun je in de lente, zomer en nazomer heerlijk genieten van de zon die volop in je zon schijnt. Soms lijkt het dan lastig om een geschikte haag te vinden voor in de tuin. Welke haag kan er nou tegen volop zon? Gelukkig zijn er genoeg mooie en elegante hagen te vinden die de volle zon goed kunnen verdragen. Maar welke zijn dat nou?

De meidoornhaag

De meidoorn crataegus monogyna is een struik die goed gebruikt kan worden om een haag mee te creëren. De meidoornhaag is geen strakke haag en wordt vaak gebruikt om een wildere haag mee te creëren. Door zijn stekels is de haag ondoordringbaar. Dat maakt dat het een fijne en veilige broedplaats voor vogels is. De vogels worden door de ondoordringbare groei en stekels goed beschermd tegen de wind en tegen roofdieren. Maar dat is niet het enige fijne aan de meidoornhaag. In het voorjaar, in de maanden april, mei en juni, krijgt de meidoornhaag witte bloemen. Het zijn prachtige witte bloemen die ook nog eens een heerlijke geur verspreiden. In het najaar krijgt de meidoornhaag decoratieve rode besjes. In de winter verliest hij zijn bladeren en in het voorjaar lopen deze weer opnieuw uit. De meidoornhaag is dus wel winterhard, maar niet wintergroen. Het voordeel van de meidoornhaag is dat hij op vrijwel iedere grond kan groeien en dus ook in de volle zon geplant kan worden.

De Thuja Brabant of Thuja Smaragd.


Een sterke haagplant is het Thuja soort. Zo heb je bijvoorbeeld de Thuja Brabant en de Thuja Smaragd. Beide haagplanten komen uit dezelfde familie maar hebben wel verschillen. Beide zijn ze erg sterk en kunnen in de volle zon geplant worden. De Thuja Brabant heeft een wat wildere groen en de Thuja smaragd heeft een strakke opgaande groei en is een wat smallere groenblijvende haag. Beide struiken zijn winterhard en groenblijvend. Dat betekend dat ze het hele jaar door groen blijven, zelfs in de winter.

De Glansmispel haag

Een ander voorbeeld van een haagplant die in de volle zon geplant kan worden is de Glansmispelhaag, in het Latijns ook wel de Photinia fras. ‘Red Robin’ genoemd. De Glansmispel is een haagplant met een unieke uitstraling. Het is een winterharde en wintergroene haag. In het voorjaar wanneer de Glansmispel opnieuw uitloopt krijgt hij prachtige rode bladeren en roomwitte bloemetjes. De bloemetjes verschijnen alleen wanneer de Glansmispel niet gesnoeid wordt. In de zomer zijn de bladeren van de Glansmispel donkergroen van kleur. Doordat de Glansmispel een wintergroene haagplant is, kun je het hele jaar door een beschutte zitplaats creëren in de tuin.

Tip voor een haag in de volle zon.

Let er wel op bij het planten van een haag in de volle zon dat de haag genoeg water krijgt. Dat is extra belangrijk wanneer de haag de hele dag in de volle zon staat. De kans op uitdroging is dan namelijk een stuk groter dan wanneer de haag ook schaduw krijgt. Dat komt doordat de grond vaak een stuk droger is wanneer de zon er de hele dag op schijnt. Bij extreem warm weer is het noodzakelijk om twee keer op een dag water te geven. Dat kan wanneer de zon nog niet schijnt. Dus ’s ochtends en ’s avonds. Wanneer het minder warm is, is het voldoende om dagelijks eenmaal water te geven. Vooral wanneer een haag net geplant is, is het extra belangrijk om echt dagelijks water te geven. Gebeurt dat niet, dan is de kans groot dat de struiken niet aanslaan. Vooral wanneer de haag in de zomer geplant wordt. In het najaar is een goede periode om een haag te planten. De nazorg voor de haag is dan namelijk een stuk minder, doordat het minder zonnig is.