Gratis bezorgen boven € 300,-
Gratis bezorgen boven € 300,- op bomen, planten en struiken.

Sommige producten hebben een afwijkend bezorgtarief. U vind deze bij het desbetreffende product.

Voor beton producten geldt een afwijkend tarief van € 49,95.
Bezorging en Service in heel Nederland
Binnen 5 werkdagen in huis
Aankoop garantie

leiboom tegen schutting

23 feb. 2022

Leiboom tegen schutting. Leibomen worden vaak gebruikt als hoge afscheiding. Ze worden dan gebruikt om de schutting te verhogen. Leibomen zijn bomen die bovenop de stam een rek hebben. De takken en bladeren van de boom begroeien dan het rek. De stam van de leiboom is vaak kaal. Het rek van de leiboom wordt gemaakt van bamboestokken. Deze bamboestokken zorgen voor een natuurlijke uitstraling. Door deze manier van groeien kan er als het ware een haag op stam gecreëerd worden. Zo kunnen leibomen fungeren als natuurlijke windscherm of zonnescherm, maar kan het dus ook zorgen voor meer privacy.

Wat voor soort leiboom?


Er zijn ontzettend veel verschillende leibomen. Er zijn groenblijvende leibomen, bomen die het hele jaar door groen blijven. Er zijn bladhoudende leibomen, bomen die het hele jaar door hun bladeren behouden. Daarnaast zijn er ook nog bladverliezende leibomen. Deze bomen bloeien alleen in het voorjaar en in de zomer. Het voordeel van groenblijvende leibomen is dat ze het hele jaar door groen blijven. Ze geven dus het hele jaar door kleur aan de tuin. Wanneer je leibomen wilt planten voor meer privacy in de tuin, is het dus verstandig om een groenblijvende leiboom te kiezen. Naast een groenblijvende leiboom voor meer privacy in de tuin, kun je ook kiezen voor een bladhoudende leiboom. Een bladhoudende leiboom is een leiboom die het hele jaar door zijn bladeren behoudt. In het najaar en in de winter verdorren de bladeren en worden deze bruin van kleur. In het voorjaar worden deze verdorde bladeren vervangen door nieuwe, frisse bladeren. Het voordeel van een bladhoudende leiboom is dat ze het hele jaar door ook privacy geven in de tuin doordat hij het hele jaar door bladeren heeft. Dan heb je nog de bladverliezende bomen. Deze leibomen hebben alleen in het voorjaar en in de zomer bladeren en geven in de winter een stuk minder beschutting.

De leilaurier tegen schutting.


Wanneer je de keuze hebt gemaakt voor een groenblijvende leiboom, is de leilaurier een goede optie. De leilaurier is een prachtige wintergroene leiboom. De groene bladeren hebben een leerachtige structuur en glanzen in de zon. Het is echt een aanwinst  voor de tuin. Ze zijn prachtig als hoge, groenblijvende haag op stam. Door zijn dichte structuur zorgt de leilaurier ervoor dat er weinig inkijk is van bijvoorbeeld de buren. Daarnaast geeft hij ook door die dichte structuur schaduw wanneer dat gewenst is. De leilaurier is verkrijgbaar in verschillende stamomtrekken. Hoe breder de stamomtrek, hou ouder dat de boom is. Het voordeel van een oudere boom is dat de leiboom meer vertakt is. Je hoeft dan minder lang te wachten totdat het rek van de leiboom dichtgegroeid is. Wat een nadeel kan zijn van een bredere stamomtrek is dat deze bomen een stukje duurder zijn. Je moet dan voor jezelf de keuze maken of je kiest voor een goedkopere boom en langer wachten op privacy of dat je kiest voor een wat duurdere boom die jou eerder meer privacy geeft.

Waar moet je op letten bij het planten van een leiboom?


Wanneer je een leiboom gaat plaatsen, is het belangrijk om je aan de wettelijk vastgelegde afstanden tot de erfgrens te houden. Probeer daarnaast te overleggen met de buren om eventuele ongemakken te voorkomen. Wanneer de plaats van de leiboom bepaald is kan het planten beginnen. Het planten van een leiboom is gemakkelijk zelf te doen. Eerst meet je de breedte van het rek van de leiboom en zo bepaal je hoeveel leibomen je nodig hebt. De rekken worden aan elkaar vastgemaakt bij het planten. Kom je niet helemaal uit met de maten dan is dat geen probleem. Kom je een stuk tekort? Dan kun je dit gemakkelijk oplossen door de rekken zelf te verlengen met stukjes bamboe. De leibomen zullen na verloop van tijd ook deze verlengde delen van het rek begroeien en je ziet er niets meer van terug.