Gratis bezorgen boven € 300,-
Gratis bezorgen boven € 300,- op bomen, planten en struiken.

Sommige producten hebben een afwijkend bezorgtarief. U vind deze bij het desbetreffende product.

Voor beton producten geldt een afwijkend tarief van € 49,95.
Bezorging en Service in heel Nederland
Binnen 5 werkdagen in huis
Aankoop garantie

Schermbomen

2 mrt. 2022

Schermbomen staan ook wel bekend als leibomen. Schermbomen zijn bomen die een kale stam hebben met daarboven een rek. Het rek is gemaakt van bamboestokken. De takken met bladeren van de boom worden verdeeld en vastgemaakt op het rek. De bladeren volgroeien het rek en zo krijg je een rek vol met bladeren die voor veel privacy kan zorgen. Wanneer de takken die vastgemaakt zijn aan het rek dik genoeg zijn, kan het rek verwijderd worden. Voordat het mogelijk is om het rek te verwijderen kunnen er jaren verstrijken.

Waarom een schermboom?


Het is voor veel mensen belangrijk dat ze privacy hebben in de tuin. Vooral wanneer er een hoog gebouw in de buurt staat die gemakkelijk in de tuin kunnen kijken. Schermbomen worden veel gebruikt als haag op stam. De schermbomen geven net dat beetje extra privacy in de tuin. Er is veel keuze in welk soort schermboom jij in jouw tuin wilt. Je kunt kiezen voor een wintergroene schermboom, of juist een bladhoudende schermboom. Je hebt ook nog de optie om voor een schermboom te kiezen die alleen in het voorjaar en in de zomer bladeren heeft.

Vroeger zag je leibomen vaak rond boerderijen. De schermbomen werden dan gebruikt als natuurlijk zonnescherm. De schermbomen werden vaak voor de ramen geplant en hielden zo veel zonlicht buiten.

Bladhoudende schermbomen

Wanneer je het hele jaar door wilt genieten van privacy in je tuin kun je kiezen voor een bladhoudende schermboom. Een bladhoudende schermboom behoudt het hele jaar door zijn bladeren. In het voorjaar groeien er nieuwe frisse bladeren aan de boom die in het najaar en in de winter verdorren. Deze bladeren blijven dan wel aan de boom zitten. In het voorjaar worden deze oude, verdorde bladeren weer vervangen door nieuwe, frisse bladeren.

Een voorbeeld van een bladhoudende schermboom is de leisteeneik. De Leisteeneik heeft een opvallende grijze stam. De bladeren van deze schermboom zijn grijzig en leerachtig. Het voordeel van de Leisteeneik is dat het een sterke boom is. Hij is bestand tegen veel weersomstandigheden en groeit op bijna iedere grondsoort. De Leisteeneik is zelfs bestand tegen de ziltige zeelucht. Een uitermate geschikte boom om de planten voor meer privacy wanneer je dicht bij de zee woont. Qua onderhoud is de Leisteeneik ook geen moeilijke boom. Hij kan tweemaal per jaar gesnoeid worden om hem in model te houden.

Groenblijvende schermboom


Groenblijvende schermbomen zijn van alle leibomen het meest geschikt om het hele jaar door privacy te behouden in je tuin. De groenblijvende schermbomen behouden het hele jaar door hun groene bladeren. de bladeren verdorren in het najaar en in de winter niet en ze vallen ook niet af.

Misschien wel de bekendste groenblijvende schermboom is de Leilaurier. De Leilaurier is een prachtige groenblijvende leiboom. Hij heeft prachtige donkergroene bladeren en komt veel voor in de Nederlandse tuinen. Het voordeel van de Leilaurier is dat hij op vrijwel iedere grond kan groeien. Het is een gemakkelijke boom in het onderhoud. Wanneer de Leilaurier niet gesnoeid wordt, kan het zijn dat er witte bloemetjes bloeien in de boom. Let op: dit gebeurt alleen wanneer de schermboom niet gesnoeid wordt.