Gratis bezorgen boven € 300,-
Gratis bezorgen boven € 300,- op bomen, planten en struiken.

Sommige producten hebben een afwijkend bezorgtarief. U vind deze bij het desbetreffende product.

Voor beton producten geldt een afwijkend tarief van € 49,95.
Bezorging en Service in heel Nederland
Binnen 5 werkdagen in huis
Aankoop garantie

haagliguster

9 nov. 2020

Haagliguster is een wat goedkopere struik of heester die erg populair is als haagplant en dat is niet zonder reden. Ze hebben namelijk bijna alle eigenschappen die een haagplant zou moeten hebben. Het is een gemakkelijke struik, die op  bijna elk grondsoort kan groeien. Het enige waar ze niet van houden is natte voeten. Ook  kan de haagliguster zowel in de schaduw als in de schaduw geplant worden, in de schaduw van een boom of onder een boom is het echter beter om ze niet te planten.

Alhoewel ligusters in praktijk niet gauw hun bladeren verliezen vallen ze toch onder de categorie semi-wintergroen. Dit komt doordat ze, wanneer het in de winter flink vriest, toch hun bladeren zullen verliezen. Is het echter een zachte en vrij warme winter, dan kan het zo zijn dat de bladeren aan de struik zullen blijven hangen. De liguster verwisselt haar blaadjes overigens wel, maar dit gebeurt pas tegen het einde van de winter, als de nieuwe bladeren al beginnen te groeien. De bladeren vallen dus, maar worden direct vervangen.

Welke soorten bestellen.

Een van de bekendste soorten is de haagliguster (Ligustrum Ovalifolium). Je herkent de haagliguster aan mooie groene, niet al te grote bladeren. Deze liguster is echter wel het minst winterhard. De haagliguster heeft een wat formelere uitstraling dan een gewone liguster en is daarom populair als een strak gesnoeide haag. Wanneer de haagliguster met enige regelmatig word gesnoeid om een strakke vorm te behouden, zullen er meestal geen bloemen aan komen.

De gewone liguster in tegenstelling tot de haagliguster een hele natuurlijke uitstraling en staat daarom erg mooi als een informele haag. Een ander verschil tussen deze twee ligusters zit hem in de vorm van de bladeren: de haagliguster heeft ovale bladeren, terwijl die van een gewone liguster juist smal en uitgerekt zijn.

Waar kan de Haagliguster geplant worden.

De liguster kan bijna overal geplant worden en is geen veeleisende plant wat betreft de omstandigheden waarin hij moet groeien. Maar wanneer je een echte strakke haag wilt hebben, zal er toch wel meer werk in zitten. De liguster groeit namelijk behoorlijk snel en zal daarom een paar keer per jaar gesnoeid worden aangezien hij anders uit vorm groeit. Ook wanneer de plant jong is moet er als snel worden begonnen met snoeien. Zo is het goed om ervoor te zorgen dat de haag in het begin goed smal blijft en hem langzaam aan steeds breder groeien. Om de liguster genoeg tijd te geven om zich te herstellen voor de winter, moet de eerste snoeibeurt plaatsvinden voor de langste dag van het jaar en de laatste in september.

Het planten van een liguster is erg praktisch als u meer privacy wilt in uw tuin, het is echter wel belangrijk om rekening te houden met de geur die de bloemen afgeven. Deze geur word namelijk niet door iedereen gewaardeerd, daarom kiezen veel mensen ervoor om de liguster al te snoeien voordat de bloemen in juli opkomen. Wanneer u de bloemen wel wilt behouden, kan het verstandig zijn om de haag niet langs uw terras te plaatsen.