Gratis bezorgen boven € 300,-
Gratis bezorgen boven € 300,- op bomen, planten en struiken.

Sommige producten hebben een afwijkend bezorgtarief. U vind deze bij het desbetreffende product.

Voor beton producten geldt een afwijkend tarief van € 49,95.
Bezorging en Service in heel Nederland
Binnen 5 werkdagen in huis
Aankoop garantie

Hoge siergrassen

13 nov. 2020

Hoge siergrassen zijn erg mooi in elke tuin. Of het nou om een kleine strakke of grote landelijke tuinen gaat, ze komen overal goed tot hun recht. De planten kunnen veelzijdig gebruikt worden. Mocht het zijn als een bodemvuller, een mooie blikvanger, haag of als border. Bovendien zijn de hoge siergrassen erg gemakkelijk in onderhoud, ze hoeven in de meeste gevallen slechts jaarlijks te worden gesnoeid. Daarnaast moet er in het eerste jaar regelmatig water worden gegeven, maar wanneer ze hun eerste jaar voorbij zijn hoeft het water geven alleen nog maar gebeuren bij extreme droogte.

Welke hoge siergrassen zijn er?

Om een paar voorbeelden te geven van hoge siergrassen: Cortaderia selloana ofwel pampasgras, Miscanthus sinesis ook wel prachtriet genoemd, Karl foester of pijpenstrootje en Penissetum met de Nederlandse benaming van lampepoetsersgras. Deze siergrassen zijn stuk voor stuk mooie en onderhoudsvriendelijke planten.  Van deze soorten is alleen de cortaderia winterhard en echt wintergroen. Voor de andere soorten geld ook dat ze winterhard zijn, maar niet compleet wintergroen. Bij het prachtriet, pijpenstrootje en lampepoetsersgras is het namelijk zo dat de bladeren dood gaan en aan het eind van de winter vallen om plaats te maken voor nieuwe bladeren. Verder zijn de voorgaand genoemde grassen wel groenblijvend in de winter.

 Het planten van een siergras.

De beste planttijd verschilt weer per hoog siergras. Zo kunnen de lampepoetser en het pampasgras eigenlijk het gehele jaar rond worden geplant. Terwijl het pijpenstrootje alleen in het voorjaar of najaar kan worden geplant met een voorkeur naar een regenachtige periode. De gunstigste periode voor sierriet is van oktober tot juni.

Als we kijken naar de beste grondsoorten waarop de siergrassen kunnen worden geplant, maakt het niet heel veel verschil in welke grond ze staan. Een belangrijk aandachtspunt voor de grond waarin het hoge siergras wordt gepland is de vochtigheid van de grond. De planten hebben namelijk een voorkeur naar een vochtige bodem die tegelijkertijd goed water doorlatend is.

Naast een goede vochtige ondergrond is het belangrijk dat de planten in de zon of halfschaduw staan om goed te groeien en mooi tot hun recht te komen. Voor lampepoetsersgras is, naast de zon of halfschaduw wat beschutting erg prettig. Verder kan het erg handig zijn om bij het planten van pampasgras handschoenen te dragen, dit is om de scherpe randen van de bladeren.

 Hoge siergrassen als haag.

Alhoewel u bij een haag natuurlijk niet meteen denkt aan het gebruiken van hoge siergrassen, zijn er enkele soorten die uitermate geschikt zijn voor het maken van een haag. Door het gebruik van bepaalde siergrassen krijgt u een bijzondere haag waar u veel genot van zult hebben. Daarnaast is het voordeel van siergrassen op andere haagplanten, dat de grassen vaak sneller groeien, waardoor u snel een meer beschutte haag zult krijgen.

Bij het maken van de keuze voor het soort grassen dat u wilt gebruiken, moet u eerst besluiten of u voor een zomerhaag gaat of voor een wintergroene haag. Doordat niet alle grassen wintergroen zijn en in de winter hun bladeren verliezen, zal uw haag dan minder strak worden.

Een paar siergrassen die erg mooi staan als haag zijn het lampepoetsersgras en northwind vingergras. Een voordeel van northwind is dat het erg mooi recht opgaand groeit, een nadeel is echter dat dit soort siergras niet wintergroen is.