Gratis bezorgen boven € 300,-
Gratis bezorgen boven € 300,- op bomen, planten en struiken.

Sommige producten hebben een afwijkend bezorgtarief. U vind deze bij het desbetreffende product.

Voor beton producten geldt een afwijkend tarief van € 49,95.
Bezorging en Service in heel Nederland
Binnen 5 werkdagen in huis
Aankoop garantie

4 jaargetijden haag

11 nov. 2020

4 jaargetijden haag Wilt u een mooie haag waar u zo lang mogelijk van kunt genieten? Met een 4 jaargetijden haag kunt u uw tuin nog creatiever aanpakken dan wanneer u voor specifieke haagplanten kiest. Waarom zou u dan voor een 4 jaargetijden haag kiezen? Een 4 jaargetijden haag bestaat uit meerdere, verschillende haagplanten waarvan de bloeiseizoenen elkaar opvolgen. Het resultaat is een haag die vanaf het einde van de winter tot ver in de herfst bloeit, waardoor u bijna het gehele jaar door uitzicht hebt op een mooie bloeiende haag. De struik heeft echter niet alleen wat te bieden voor mensen maar ook voor dieren. Zo zijn de struiken bijvoorbeeld een geschikte plaats voor vogels om zich in te nestelen en wanneer er bessen aan de struiken zullen komen, zullen zij zich hier aan te goed kunnen doen.

Voor en nadelen van een 4 seizoenen haag.

Alhoewel een 4 jaargetijden haag veel positieve kanten met zich meebrengt, vraagt hij wel enige ruimte, aangezien hij breder is dan de gemiddelde haag. Toch bied deze haag een heel erg mooi alternatief voor een erfafscheiding in plaats van een schutting, een wintergroene haag of een bladverliezende haag die vrijwel het gehele jaar dezelfde aanblik geeft. Wanneer u of uw buren gesteld zijn op uw privacy is een 4 jaargetijden haag een wat minder goed idee, aangezien veel van de gebruikte struiksoorten voor een 4 jaargetijden haag toch bladverliezend zijn in de winter waardoor er sprake is van een ‘open haag’ die dan niet veel beschutting geeft.

Voor een 4 jaargetijden haag kunnen er verschillende combinaties worden gemaakt van haagplanten. Het belangrijkste bij het maken van deze combinaties is natuurlijk dat de planten goed bij elkaar passen om zo een mooie en lang mogelijk bloeiende haag te krijgen. De meest voorkomende combinatie van haagplanten bestaat uit: Chinees klokje, Ribes, Sneeuwbes, Boerenjasmijn, Sneeuwbal en een Tamarisk. De beste planttijd voor een vier jaargetijden haag met deze combinatie is oktober-april waarbij de planten in de volle zon of halfschaduw moet komen te staan.

Wanneer bloeien deze hagen.

Wanneer bloeien deze hagen nou precies? Iedere haagplant heeft zijn eigen bloeiseizoen, hierbij verschilt niet alleen het moment maar ook de lengte van de bloei. De vroegst bloeiende plant is het Chinese klokje, deze is erg winterhard en is rijk bloeiend van februari tot aan maart. De ribes is, net als het Chinese klokje, erg winterhard en begint te bloeien in maart waarbij hij kan doorlopen tot juni. De boerenjasmijn en de sneeuwbal bloeien beiden van mei tot juni. Zowel de sneeuwbes als de tamarisk beginnen beiden te bloeien in juli, de tamarisk bloeit echter door tot september terwijl de sneeuwbes zijn bloei stopt in augustus. Ook deze beide planten zijn erg winterhard en zijn eigenlijk geen extra winterzorg nodig.

Snoeien van de 4 jaargetijden haag.

Wat betreft de verzorging is het belangrijk om de haag het eerste jaar na het planten regelmatig water te geven, daarna is dit alleen nog nodig in de droge perioden. Alhoewel de vierjaargetijden haag een losse vorm mag hebben en niet gesnoeid hoeft te worden kan hij voor een strakke haag twee keer per jaar gesnoeid worden. Wanneer u een vier jaargetijden haag heeft met de meest voorkomende combinatie, snoei dan in juni het Chinese klokje, de boerenjasmijn, de rode ribes en de sneeuwbal na de bloei. Knip bij de tamarisk elk voorjaar de takken die vorig jaar gebloeid hebben terug tot op een zijscheut. Bij de sneeuwbes is het dan belangrijk om elk voorjaar een deel van de takken helemaal weg te snoeien