Gratis bezorgen boven € 300,-
Gratis bezorgen boven € 300,- op bomen, planten en struiken.

Sommige producten hebben een afwijkend bezorgtarief. U vind deze bij het desbetreffende product.

Voor beton producten geldt een afwijkend tarief van € 49,95.
Bezorging en Service in heel Nederland
Binnen 5 werkdagen in huis
Aankoop garantie

Heg aanleggen

15 dec. 2021

Heg aanleggen. Wanneer je een heg koopt is het belangrijk dat deze op de juiste manier geplant wordt. Wanneer de heg op de juiste manier aangelegd is kun je er het langst van genieten. Wordt de heg niet op de juiste manier aangelegd dan kan het zijn dat de heg het niet overleefd en binnen korte of langere tijd niet meer in leven is. Voordat er een heg aangelegd kan worden gaan er een paar stappen aan vooraf.

Welke heg aanleggen?


Voordat je een haag aanlegt, is het belangrijk om voor jezelf te weten wat voor uitstraling jouw tuin heeft. Heb je gekozen voor een moderne tuin? Dan is het mooi om voor een moderne haag te kiezen. Heb je juist voor een klassieke uitstraling in je tuin gekozen? Dan is het mooi om voor een klassiekere haag te kiezen. Daarnaast is het belangrijk dat de heg die je gaat aanleggen aan jouw wensen voldoet. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een winterharde en groenblijvende haag. Een groenblijvende haag blijft het hele jaar door groen. Daardoor heb je het hele jaar door privacy in je tuin. Wil je liever geen groenblijvende haag, maar wel het hele jaar door privacy in je tuin hebben? Dan kun je altijd nog kiezen voor een bladbehoudende haag, zoals de Beukenhaag. Deze haag behoudt in het najaar en de winter wel zijn bladeren, maar deze verdorren.

In het voorjaar komen er weer nieuwe, frisse bladeren aan de haagplanten en vallen de oude verdorde bladeren van de struik. Wanneer je eruit bent wat voor soort haag je wilt, maar je hebt geen zin om lang te wachten voordat de haag is dichtgegroeid. Kun je kiezen voor een kant en klare haag. Een kant en klare haag wordt in elementen geleverd en kan heel gemakkelijk geplaatst worden. Het voordeel van een kant en klare haag is dat je geen lange tijd hoeft te wachten voordat de heg de gewenste vorm heeft. Zoals bijvoorbeeld de kant en klare hedera heg.

Het aanleggen van een haag.


Maar wat moet er nu allemaal gebeuren voordat je zelf een heg aan kunt leggen. Nadat je een keuze hebt kunnen maken wat voor heg je wilt en of je een heg in de voortuin, of juist in de achtertuin wilt, kan het planten beginnen. Het is belangrijk om te weten in welke periode je gaat planten. Zo heeft een heg in de zomer meer nazorg nodig dan een heg dat in de winter nodig heeft. De beste periode om te planten is in het najaar of in het voorjaar. Dat is ongeveer van oktober tot juni.  Zorg ervoor dat de grond waarin de heg geplant wordt goed waterdoorlatend is. wanneer het water niet goed in de grond kan krijgt de heg natte voeten. Er is geen enkele heg die het fijn vindt om natte voeten te hebben. In het najaar en in de winter worden de meeste haagplanten met losse wortel of met kluit geleverd.

Dat heeft verder geen invloed op het aanslaan van de haagplanten. Het net dat om de kluit zit moet tijdens het planten altijd om de kluit blijven zitten. Het net zorgt ervoor dat de heg die aangeplant wordt minder snel uitdroogt, omdat het net het vocht bij de wortels houdt. Wanneer je de heg wilt planten begin je met het graven van een geul.  Je graaft de geul zo diep en zo breed zodat de struik er gemakkelijk in past. Wil je een rechte haag planten, dan kan het helpen om een draad te spannen van punt naar punt. En dan graaf je daarnaast een geul. Daarna zet je de struiken naast elkaar in. Wanneer je de planten erin gezet hebt kan de grond die uitgegraven is er weer in gegooid worden en is het handig om dat aan te vullen met tuinaarde. Het gebruik van tuinaarde vergemakkelijkt het aanslaan van de heg.

De nazorg van een aangelegde heg.


Wanneer de heg geplant is begint de nazorg. Het is heel belangrijk om de heg de juiste nazorg te geven. Krijgt de heg namelijk niet de juiste nazorg, dan zal deze afsterven. Geef de heg voldoende water en bij warm weer twee keer per dag water. Let er wel op dat de heg niet teveel water krijgt. Geen enkele heg is fan van natte voeten. Mocht het er op lijken dat een heg dood gaat, dan kun je altijd even extra voeding geven aan de heg. Gebruik hiervoor wel de juiste voeding.