Gratis bezorgen boven € 300,-
Gratis bezorgen boven € 300,- op bomen, planten en struiken.

Sommige producten hebben een afwijkend bezorgtarief. U vind deze bij het desbetreffende product.

Voor beton producten geldt een afwijkend tarief van € 49,95.
Bezorging en Service in heel Nederland
Binnen 5 werkdagen in huis
Aankoop garantie

Landschapshagen kopen

23 aug. 2021

Als je op het platteland woont is het een voor de hand liggende keuze om een landschapshaag te kiezen. Echter als je in de stad woont kan je ook zeker overwegen om een mooie landschapshaag te planten. Er zijn verschillende soorten landschapshagen. Een landschapshaag bestaat doorgaans uit inheemse plantensoorten die veel voorkomen op het platteland. Inheemse plantensoorten zijn plantensoorten die gekweekt zijn in West-Europa. Zo weet je zeker dat deze planten kunnen groeien in Nederland en België. Het grootste gedeelte inheemse haagplanten uit West-Europa zijn bladverliezende haagplanten. In de winter hebben deze hagen geen blad en zijn dus ook niet groenblijvend.

Verschillende mogelijkheden voor een landschapshaag!

Er zijn verschillende mogelijkheden om een mooie landschapshaag te creëren. Om een landschapshaag een zo natuurlijk mogelijke uitstraling te geven, kan een samengestelde haag een optie zijn. Je kunt de volgende haagplanten gebruiken om een landschapshaag te creëren. Voorbeelden van de wat klassiekere inheemse haagplanten zijn bijvoorbeeld de meidoorn (Crataegus monogyna) of de sleedoorn (Prunus spinosa). Deze planten worden al eeuwen gebruikt om de erfafscheiding van een boerenerf aan te geven.

De meidoornhaag is zeer geschikt als landschapshaag door zijn wat wildere uitstraling. Door zijn stekels is de haag ondoordringbaar en daardoor een goede broedplaats voor vogels. Zij zijn door de stekels beschermd tegen de wind en roofdieren.

In de maanden april, mei en juni krijgt de meidoornhaag witte bloemen die licht geurend zijn. De meidoornhaag kan tussen de vijf en acht meter hoog worden. uiteraard kan je de haag op de gewenste hoogte houden door te snoeien. De meidoornhaag kan overal het hele jaar door geplant worden. Het maakt de meidoornhaag niet uit of hij in de zon, halfschaduw of schaduw geplant wordt. Ook kan de meidoornhaag in elk grondsoort groeien.

Een ander soort landschapshaag is bijvoorbeeld de beukenhaag. Je hebt de rode en de groene beukenhaag. De beukenhaag is geen groenblijvende haag maar wel blad houdend. Dat houdt in dat hij in de winter de meeste bladeren houdt. De bladeren hebben in de winter wel bruine of herfstkleurige bladeren.

De beukenhaag kan het hele jaar door geplant worden. De beste periode om te planten is tussen oktober en juni. De beukenhaag groeit het liefst in de zon of half in de schaduw. De grond moet goed vocht doorlatend zijn en voedselrijk. Het beste is om de beukenhaag in het voorjaar te snoeien wanneer het bewolkt is. Wanneer je gaat snoeien in de volle zon kunnen de bladeren verbranden. Het is belangrijk om de snoei bij te houden als je een niet te hoge haag wilt. Wanneer je niet snoeit kan de beukenhaag zo 10 meter hoog worden.

Je hebt ook nog de ligusterhaag. Deze wordt ook vaak als landschapshaag gebruikt. De ligusterhaag is een sterke haag en geeft je snel veel privacy in je tuin door zijn groeisnelheid. De bladeren hebben een prachtige ovale vorm. De ligusterhaag is wel winterhard en wintergroen. Wanneer het in de winter hard vriest kunnen er bladeren van de struik vallen. In het voorjaar zullen de bladeren gewoon weer uitgroeien.

De ligusterhaag krijgt ook bessen. De bessen zijn er geliefd bij vogels. De bloemen, bessen en bladeren van de ligusterhaag zijn zeer giftig.

Je kunt de ligusterhaag het beste snoeien voordat er bloemen en bessen aan bloeien en groeien. Wanneer je de haag vaak snoeit zullen er geen bloemen of bessen aan de haag groeien.