Gratis bezorgen boven € 300,-
Gratis bezorgen boven € 300,- op bomen, planten en struiken.

Sommige producten hebben een afwijkend bezorgtarief. U vind deze bij het desbetreffende product.

Voor beton producten geldt een afwijkend tarief van € 49,95.
Bezorging en Service in heel Nederland
Binnen 5 werkdagen in huis
Aankoop garantie

Onderhoudsvrije haag

5 nov. 2021

Onderhoudsvrije haag. Van welke haag kun je nou optimaal genieten zonder dat je er veel onderhoud aan hebt? Er zijn ongelofelijk veel verschillende soorten haagplanten maar welke is nou het meest onderhoudsvriendelijk? Het verschilt per persoon hoeveel tijd iemand kwijt wil zijn aan het onderhoud van de tuin. Dat heeft te maken met de hoeveelheid vrije tijd en natuurlijk wat voor tuin je mooi vindt. Een onderhoudsvriendelijke haag hoeft maar twee keer per jaar gesnoeid te worden. Eén van de meest onderhoudsvriendelijke haagplanten is de taxus. De taxus is een wintergroene en winterharde haag en is zeer geschikt om een tuinafscheiding te maken.

De taxus is in veel verschillende maten verkrijgbaar. Wanneer u snel meer privacy wilt hebben kunt u beter voor een hogere maat kiezen. De taxus is namelijk geen snelle groeier, maar is daardoor wel makkelijker te onderhouden. De taxushaag heeft niet alleen als voordeel dat hij makkelijk is te onderhouden maar hij is ook wintergroen en winterhard. Daardoor heb je het hele jaar door privacy en groen in je tuin.

Meer over de taxus als onderhoudsvrije haag.

De taxus groeit overal en kan zowel in de zon als in de schaduw geplant worden. De beste periode om de taxus te planten is tussen eind september en begin april. Buiten deze periode kan hij ook prima geplant worden maar dan heeft hij meer nazorg nodig. Dat houdt in dat de haag bij warm weer twee keer per dag water moet krijgen. Maar let erop dat er niet teveel water gegeven wordt. Wanneer de taxussen bruin worden hebben ze hoogstwaarschijnlijk teveel water gekregen en dan kunnen ze afsterven. De wortels zijn namelijk erg gevoelig voor het water en sterven bij teveel water af door het zuurstofgebrek. Wanneer de taxus geplant wordt moet je bemeste tuinaarde gebruiken. Dat zorgt ervoor dat de taxus genoeg voedingsstoffen krijgt en maakt het aanslaan gemakkelijker.

De taxus is echt niet de enige onderhoudsvriendelijke haag. Zo heb je bijvoorbeeld een de conifeer Thuja Smaragd. De Thuja smaragd is ten opzichte van andere conifeersoorten geen snelgroeiende conifeer. Hij heeft een groeisnelheid van ongeveer 20 centimeter per jaar. Daardoor hoeft hij ook maar twee keer per jaar gesnoeid te worden. De thuja Smaragd is prachtig van kleur en heeft een mooie slanke en sierlijke groei. De Thuja smaragd is ook een wintergroene en winterharde haag die voor veel privacy zorgt in je tuin.

De laurierhaag als haag.

Dan heb je ook nog de laurierhaag. Er zijn veel verschillende soorten laurierhagen. Zo heb je bijvoorbeeld de laurier Rotundifolia. De laurier Rotundifolia is ook een onderhoudsvrije haag en hoeft ook maar twee keer per jaar gesnoeid te worden en zijn makkelijk te onderhouden. De laurier is een prachtige haag met grote, glanzende bladeren en in de lente kunnen ze zelfs nog witte bloemetjes krijgen! Verder groeit hij op vrijwel elk grondsoort.

Wanneer je niet gelijk een hoge haag hoeft kun je kiezen voor een jongere, lagere haag. Alleen vereisen jonge haagplanten wel veel verzorging en dienen regelmatig gesnoeid te worden. Als je geen tijd of zin hebt om vaak te snoeien kun je beter voor een oudere haag kiezen. Deze dienen nog wel gesnoeid te worden, maar minder vaak. Houd er wel rekening mee dat alle struiken water nodig hebben om te kunnen overleven. Daarin maakt het niet uit hoe oud de plant of struik is. Wanneer een haag net geplant is dient deze dagelijks water te krijgen wanneer het niet geregend heeft. Wanneer dit niet gebeurt zal de haag het aanplanten niet overleven.